Nu måste alla kommuner erbjuda papperslösa utbildning. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
SKÅNE

Kommuner inte redo för papperslösa

1:38 min

Sen den första juli har papperslösa barn rätt att gå i skolan, men ingen vet riktigt hur många barn det rör sig om. I Kristianstad anser man sig vara väl förberedd för de barn som kan tänkas dyka upp, men Skolinspektionen menar att många kommuner behöver mer kunskap om hur mottagandet ska göras på bästa sätt.

-- Kommunerna är positiva, men många har inte reflekterat över vad lagändringen betyder i praktiken, säger Anna Sandell på Skolinspektionen.

Hon är projektledare på Skolinspektionen och en kartläggning hon lett visar att bara ungefär cirka 450 av landets uppskattningsvis 2 000 till 4 000 gömda barn har en ordnad skolgång.

-- Nu är alla kommuner skyldiga att erbjuda utbildning, understryker Skolinspektionen.

De flesta av landets kommuner ser inga problem med att ta emot fler papperslösa barn, men många har heller inte någon plan på hur det ska göras menar Skolinspektionen.

Skolverket ska eventuellt ta fram en juridisk vägledning till kommunerna, och SKL Sveriges kommuner och landsting menar man så många skolor redan ger papperslösa utbildning att det inte är ett problem.

Något som alla däremot är eniga om är svårigheten att veta hur många barn det rör sig om och hur de ska få informationen om skolan.

–  Det säger sig självt att det är svårt att nå dem, och det finns inte heller tillförlitliga uppgifter om hur många barn som finns i Sverige – exemplevis har Migrationsverket och kommunerna helt olika siffror, säger Anna Sandell, Skolinspektionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista