Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Åstorp

Masskrocken på Tranarpsbron kunde ha slutat värre

1:44 min

Det var mycket tur som gjorde att masskrocken på Tranarpsbron utanför Åstorp i januari inte blev ännu värre. Mycket av räddningsinsatserna fungerade bra, men annat kan bli bättre.

– Det fanns brister i kommunikation och ledning, konstaterar Anna Andersson Carlin och Mattias Sjöström på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som utreder räddningsinsatserna.

Det har gått mer än sju månader sedan olyckan då ett sjuttiotal fordon krockade, varav hälften lastbilar var inblandade. En person omkom 47 personer fördes till sjukhus.

Även polisen utreder olyckan. I dag är åtta förare misstänkta. En är misstänkt för vållande till annans död, sju för vårdslöshet i trafik. Sju av de åtta är lastbilschaufförer.

För höga hastigheter i kombination med dimma och ishalka på bron bidrog till att krocken på Tranarpsbron blev så omfattande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista