Foto: Eckehard Schulz/Scanpix
Kristianstad

Illegal droghandel ökar

1:48 min

I takt med att fler missbrukare söker sig till beroendemottagningen, som numera heter LAROmottagningen, i Kristianstad så har också försäljningen av illegal droghandel ökat i stan. En utveckling som biträdande närpolischef Göran Svensson menar är påtaglig.

- Jag har fått indikationer från samtliga poliser om att antalet missbrukare har ökat och framförallt - det är missbrukare som är okända för oss. Det är så att de kommer hit här och så får man sin medicin och det tar kanske tio minuter. Sen har man inget mer att göra den dagen så då stannar man kvar, säger Göran Svensson.

I och med att fler missbrukare rör sig på stan så ökar också den illegala droghandeln med de mediciner som man får utskrivna från beroendemottagningen.

- Det finns pengar att tjäna här och ofta så har missbrukare inga jobb utan måste få pengar på något sätt. Får man då mediciner som man kan sälja vidare så gör man det, säger Göran Svensson

Det är framförallt utanför sjukhuset och i Östermalmsparken som handeln pågår och nu ska polisen trappa upp sitt arbete med att försöka störa verksamheten. Göran Svensson är orolig för utvecklingen.

- Om vi har missbruket i stan så är risken att det sprider sig att man kan få tag på mediciner och då får vi ännu fler missbrukare i stan och vi inleder kanske även andra som idag går på lättare droger att gå över till tyngre droger.

Är det bara beroendemottagningen som ligger bakom detta?

- Jag ska inte lägga all skuld på det men eftersom vi får hit missbrukare som säger att de kommer hit på grund av beroendemottagningen så vet vi ju att det är därför de kommer hit. Så att beroendemottagningen har en del i detta är jag helt övertygad om. Vi är glada att vi bara har en beroendemottagning. Skulle vi få fler så blir ju problemet ännu större, säger Göran Svensson.

Bengt Horrdin, enhetschef på mottagningen är medveten om att problemet har ökat.

- Polisen har varit i kontakt med oss och vi har börjat jobba ihop med dem för att få ordning på detta. Det har blivit mer och mer. Jag är lite förvånad över att polisen först nu har tagit tag i det, säger han.

Till LARO-mottagningen söker sig heroinister som har ett långvarigt missbruk och med hjälp av ersättningsmediciner som till exempel Subutex och metadon kan de få en väg tillbaka. Varje dag i sexmånaders tid får patienten under bevakning ta sin medicin. Efter de sex månaderna har gått får patienten själv hantera sin medicin och det är då som det kan bli problem. Ulf Sjölin som är överläkare på mottagningen menar att man inte kan inte kan utesluta att någon får idén att sälja medicinen vidare.

- Skulle vi veta att det är någon som säljer vidare så får de i princip avsluta behandlingen här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista