Ann-Marie Dhelin valdes till ordförande i "Vänföreningen i Simrishamn med byar". Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Simrishamn

Vill bryta äldres isolering

Att bli gammal kan bli väldigt ensamt. Det vet ett gäng eldsjälar i Simrishamn som nu på ideell basis erbjuder väntjänst till alla äldre i Simrishamns kommun.

Ett 20-tal personer anmälde sig direkt som vänstödjare och Barbro Nörgaard, en av initiativtagarna, berättar om en typisk reaktion.

– Jag vill gärna komma för jag vill adoptera en mormor!

Tankarna har funnits i flera år och efter samtal med socialförvaltningen i Simrishamn kom man fram till modellen med en ideell väntjänst driven genom en nystartad förening som kan erbjuda lite av varje.

– Kanske behöver någon någon som följer med till doktorn. Någon kan behöva hjälp att gå och handla någon gång, andra vill ha sällskap på promenaden. Och sen så kanske man bara vill gå ut och sitta på ett café en stund. Eller också bli uppringd då och då av någon så man inte känner sig helt bortglömd. För vi träffar och hör om så många som säger att det blir så ensamt när man blir gammal. Och ju äldre man blir ju värre blir det för då dör ju många bort, säger Barbro Nörgaard.

Uppgifterna är ju egentligen sådana som lika väl kan ingå i hemtjänstens uppdrag enligt socialtjänstlagen, men Ann-Marie Dhelin, som valdes som ordförande i föreningen och själv har erfarenhet av hemtjänst vet att det inte räcker.

– Det kändes som att hemtjänsten inte täcker människors behov. Vi ska inte ersätta kommunens hemtjänsten enligt socialtjänstlagen, det här är ett komplement. Det handlar mycket om att bryta isolering och göra något som gör samhället roligare, bättre, lättare att leva i, säger Ann-Marie Dhelin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista