1 av 3
Jörgen Andersson följer skeendet i den röriga korsningen från sitt arbetsrum. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
2 av 3
Många bilister gör en chansning och kör mot färdriktningen och sedan ut i bussfilen. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
3 av 3
Otaliga bilister förstår inte att den sista gatstumpen är enkelriktad och får vända på den provisoriska vändplatsen. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio

Kaosartad korsning i Kristianstad

"Ritsnubbarna förstår inte verkligheten"
1:39 min

Kristianstad är en stad som genomgår stora ombyggnader och ibland blir inte resultatet så lyckat. Det tycker Jörgen Andersson som bor i en korsning där han från sitt hörnfönster kan följa förvirrade bilister han tycker pressas till ett trafikfarligt beteende på grund av gatans utformning.

Jörgen Andersson upplever trafiksituationen där Sjöcronas gata möter Södra kaserngatan som så farlig och rörig att han har JO-anmält både polisen och den tekniska förvaltningen i Kristianstad.

–Verkligheten är större och mer komplex än ritsnubbarna på ritkontoret. De har inte tänkt alls.

Sjöcronas gata blir plötsligt enkelriktad, men det finns ingen bra plats att vända på och många väljer att köra mot färdriktningen och upp i bussfilen istället för att köra runt kvarteret.

Medan vi står och pratar i korsningen hinner många bilister bryta mot trafikreglerna och Jörgen Andersson säger att olyckan ofta är nära. Härom dan höll han på att bli påkörd när han var ute och gick med sina barn.

–Här händer incident på incident, men polisen lyser med sin frånvaro, både kommun och polis rycker på axlarna.

Den ansvarige på kommunen för vägombyggnaden är Johan Gomér och han medger att omdaningen inte varit helt genomtänkt.

–Miljön ska tala om hur man ska köra och det ska vara enkelt att vara rätt. Vi måste bli tydligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".