Foto: Tobias Wallin/ Sveriges Radio
Lund

Två dog av resistenta bakterier

1:44 min

Två leukemipatienter avled av blodförgiftning efter att ha smittats av en multiresistent bakterie på hematologikliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Hur bakterien kommit in på sjukhuset är fortfarande ett mysterium.

Enligt hygienläkaren Eva Melander på Vårdhygien i Skåne är det som hänt mycket ovanligt.

– Den här bakterien med den här resistensen är väldigt, väldigt ovanlig hos svenska patienter. Det är bara enstaka fall som har rapporterats och i synnerhet patienter som blivit svårt sjuka som de här två, säger hon.

De två patienterna med leukemi, en medelålders man och en medelålders kvinna, insjuknade i blodförgiftning i juli i år och avled kort därefter. Bakterien som orsakade blodförgiftningen är alltså mycket ovanlig, och ingen antibiotika biter på den.

Efter händelsen gjordes en omfattande smittspårning med bakterieodlingar både från patienter som vårdats på samma avdelning och från vattenkranar och duschar. Inga fler patienter hittades med smittan, men däremot fanns den i ett handfat i de drabbade patienternas vårdrum. Hur bakterien hamnat där är fortfarande ett mysterium.

– Trots denna ganska extensiva utredning, så har vi alltså inte kunnat förklara var ursprunget kommer ifrån - om någon av patienterna har haft bakterien med sig till vårdavdelningen eller om det finns en okänd patient som burit den men inte varit sjuk och på något sätt smittat de andra. Det kan vi alltså inte förklara, säger Eva Melander.

Bakterien är mycket vanligare i andra länder, och därför finns det rutiner för att kontrollera patienter som vårdats på sjukhus utomlands, innan de läggs in på sjukhus i Skåne. I det här fallet har inte heller någon koppling till utländska sjukhus kunnat hittas, och Eva Melander kan inte se att sjukhuset på något sätt hade kunnat förhindra dödsfallen.

Eva Melander betonar att bakterien inte är farlig för friska personer.

– Det är en bakterie som inte orsakar sjukdom, och det är ovanligt att man blir bärare av den, om man inte har just en svår sjukdom som till exempel cancer i bakgrunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista