Lärkan behöver kala plättar i vetefältet för att kunna lyfta och landa. Foto: Anna Falk/Sveriges Radio
Skåne

Skånska bönder hjälper till att rädda sånglärkan

1:42 min

Sånglärkan har minskat med 75 procent under de senaste 35 åren, mycket på grund av det intensiva jordbruket. Det vill Ornitologiska föreningen ändra på och har tagit hjälp av de skånska bönderna.

– Här kan de landa och lyfta utan några problem. Den vete vi har nu är alldeles för kraftig så lärkan kan inte gå ner och göra näringssök där den finns, berättar lantbrukaren Bengt Hallerström.

Han har gått rakt ut på fältet där han odlar vete. Där han visar en kal plätt. Det är de kala plättarna som gör att fåglarna kan trivas. Han har varit med i Ornitologiska föreningens projektet "Rädda Sånglärkan" i flera år och tycker sig kunna se en ökning av lärkorna under de senaste åren.

– Jag har nog dubblat antalet lärkor. För en månad sedan kunde man inte prata här för all drill, men nu har ungarna lämnat boet så nu är det tyst, säger han.

Sånglärkan använder de kala plättarna för att landa på när de ska ta sig till och från sina gömda bon ute i fältet med säd. I dag är det 27 bönder som är med i projektet och det finns omkring 1 000 lärkrutor. Varje ruta är några kvadratmeter stora och bonden får ett par tiotal kronor för att inte så på området. Men det är inte pengarna som spelar roll.

– Lärkan är ju förknippad med våren och den är ju viktig för vårt landskap. Och vem har inte suttit och sjungit om lärkan med en snaps i handen. Så visst är den viktig. Det är en kulturskatt, säger Bengt Hallerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista