1 av 5
Kommunstyrelsens ordfröande i Osby, centerpartisten Anders Pettersson går runt bland resterna av den omtyckta apan. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
2 av 5
Kaninen Lisa står ensam kvar vid sjöstranden i Osby. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
3 av 5
Fler turister har hittat till Osby tack vare apan och kaninen, säger Emely Billinger på turistinformationen. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
4 av 5
Ingrid och Olle Ohlquist hoppas att åtminstone kaninen får stå kvar i Osby. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
5 av 5
Apelgren med apan och kaninen i Osby Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Osby

Utan apa - ingen kanin

1:30 min

Den fem meter höga apa som stod nere vid sjön i Osby brändes ner till grunden i förra veckan. Kvar står den vita kaninen Lisa. Men så kan det inte förbli för då blir konstverket halvt, säger konstnären bakom jätteleksakerna, Peter Apelgren.

–Antingen får man bygga upp apan eller också får man ta bort kaninen.

För Osbybon Ingrid Ohlquist har apan och kaninen blivit ett utflyktsmål både när hon är ute och går med sin nittioåriga mor och med sonsonen Olle, och hon har hellre ett halvt konstverk än inget alls.

–Bygger de inte upp någon ny apa tycker jag att kaninen måste få vara kvar. Olle tycker jättemycket om kaninen.

Apan och kaninen som skapades i samband med teveprogrammet Konstkuppen har satt Osby på kartan och turister kommer ofta och frågar om statyerna vid sjöstranden, säger Emely Billinger som arbetar vid Osby turistinformation.

–Apan och kaninen har dragit till sig många turister till Osby så det vore verkligen tråkigt om de försvann.

Men kaninen försvinner om inte kommunen bekostar en ny apa. På den punkten är konstnären Peter Apelgren bestämd, så enda sättet att få behålla kaninen är att bygga upp en ny apa. De flesta politiker i Osby sa sig vara positiva till statyerna så sent som för ett par månader sen, men kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Anders Pettersson, tror att det kan bli svårt att uppföra en ny apa.

–Det fanns ju aldrig något kommunalt beslut bakom att statyerna uppfördes och och det kan vara svårt i dagens ekonomiska läge att få fram pengar till en ny apa.

Kommunens avsikt var att överta statyerna, det fattade kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om dagen innan apan brändes ner.  Den andre oktober ska frågan upp på kommunstyrelsens sammanträde och innan dess hoppas Anders Pettersson på en dialog med Peter Apelgren om framtiden för konstverken. Att Apelgren själv skulle gå in och bekosta en ny apa är otänkbart.

–Jag tycker inte att det är min sak att som privatperson bekosta en ny apa. Det har jag inte råd med

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista