Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hasans indiska tre rätters meny

Publicerat fredag 6 september 2013 kl 08.45
Indiska läckerheter. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Pakora, Chicken Curry och Shuji Halowa, indsik mat med mycket kryddor bjuder Hasan Ahmed på. Ett slags vegetariska firterade grönsaker, kryddstark kycklinggryta och kall kryddig mannagryn med russin - varså goda!

PAKORA

  • 200 gr linsmjöl
  • 1 tekopp vatten
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk kummin
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • lite salt
  • lite röd chili
  • lite bakpulver

Blanda alla kryddorna med linsmjölet

Ta några skivor aubergin och några blomkålsknippen, doppan dem i linsmjölet och  och fritera i olja.
Servera allt på en salladsbädd.

CHICKEN CURRY

  • 500 gr kycklingfilé eller kyckling med ben i små bitar
  • 200 gr hackad lök
  • 50 gr krossad färsk vitlök
  • 100 gr färsk krossad ingefära
  • 8 st hela kardemumma
  • 6-7 nejlikor
  • 10 gr hel kanel
  • 4-5 lagerblad
  • 2 st hackade tomater
  • 2 tsk kummin
  • 1 1/2 tsk korianderpulver
  • 1 1/2 tsk gurkmeja
  • 3-4 st hackad grön chili
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tekopp olja

Blanda alltsammans med kycklingen och börja steka på detta med oljan i ca 15 minuter. Häll i 1 1/2 liter vatten i grytan och puttra på i 25 minuter.
Häll upp och dekorera med koriander och tomater på anrättningen. Serveras med basmatiris.

SHUJI HALOWA

  • 300 gr mannagryn

Stek grynen i en panna så de blir gyllenbruna

  • 6-7 st hela kardemumma
  • 10 gr hel kanel
  • 4-5 lagerblad
  • 1/2 tekopp smör

Stek på kryddorna i smöret i 6-7 minuter

  • 1 liter mjölk

Häll i mjölken bland kryddorna och koka i 20 minuter.

  • 1 1/2 tekopp socker
  • russin

Häll i sockret i mjölkblandningen och efter 5 minuter häller du i grynen och koka vidare i 10 minuter.
Ställ över allt i en skål och toppan med russin. Låt den svalna och ställ sedan in i kylen. Den ska serveras kall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".