Malmö FF:s Staffan Tapper ställer i ordning målen inför dagens turneringsavslutning. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Malmö

Skånska spelare sparkar boll mot rasism

1:26 min

Under året har 75 lag med 12-åringar från hela Skåne varit med i en fotbollsturnering mot rasism. Idag avslutas turneringen med finaler i Malmö där fyra lag på flicksidan och fyra lag på pojksidan ska göra upp om segern.

Anders Nilsson hade en hektiskt dag när han skulle krita om planen på Swedbank stadion.

– Då kör vi här och så kör vi streckat här med jämna mellanrum så att det blir någorlunda snyggt, säger Anders Nilsson.

Men hinner du färdigt?

– Jag hoppas det, det är rätt tight faktiskt men det är inte så mycket kvar.

Mycket ska göras innan 12-åringarna springer in på planen. Fortfarande finns det spår kvar i gräsmattan från gårdagens match, då U21-landslaget spelade mot Polen. Men idag är det alltså betydligt yngre fotbollsspelare som står på planen. Malmö Ff:s Staffan Tapper är en av de som har dragit igång turneringen.

– I hela turneringen finns ett trygghetsbegrepp. Vi ska tycka att det är roligt och vi ska känna oss trygga. Barnen, domarna, föräldrarna och vi själva så att de möts här och de är trygga i mötet, säger Staffan Tapper.

Redan 2010 skrev 27 skånska fotbollsföreningar ett manifest där det bland annat stod hur spelarna ska uppföra sig på plan och att föreningarna tydligt ska ta avstånd från rasism, våld och diskriminering.

Turneringen blev ett resultat av samarbetet. Och för att ytterligare visa att fotbollslag kan umgås på ett bra sätt, kommer rivalerna Malmö och Helsingborgs lag från 2004 att mötas under dagen.

– Nu pratar man om problemen när MFF och HIF möts, att våra supportrar och klubbar inte kan umgås på rätt sätt. Det här är ett sätt att visa att det är klart att vi kan göra det. Vi är ju grannar och goda vänner, säger Staffan Tapper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista