1 av 2
Det handlar inte bara om fysiskt våld. Foto: Scanpix
2 av 2
Gudrun Schyman (FI) är gäst i Hallå Skåne. Foto: Petronella Thorén/Sveriges Radio
Sydöstra Skåne

Våldsutsatta hittar inte till Kriscentrum

1:33 min

Över 500 kvinnor i Sydöstra Skåne utsattes för våld i nära relationer förra året. Det visar siffror från Polisen och Brottsförebyggande Rådet. Men trots att kommunerna i snart ett år haft Kriscentrum Sydöstra Skåne så är det inte så många kvinnor som hittat dit.

Kriscentrum Sydöstra Skåne är ett samarbete mellan Tomelilla, Simrishamn, Sjöbo, Skurup och Ystad.

Förra året gjordes 108 polisanmälningar om våld mot kvinnor i nära relationer i de fem kommunerna, och med BRÅs beräkning av mörkertal betyder det 540 kvinnor. På Kriscentrum kan man få samtal och stöd - utan kostnad och utan journaler.

I det lilla gatuhuset - mitt i centrala Tomelilla finns Caroline Ljung Blom och hennes kollega Anna Kindberg för att ta emot våldutsatta personer som behöver hjälp.

– Alla känner nog inte till att vi finns här. Det är ingen väntetid alls som det ser ut nu, säger Caroline Ljung Blom på Kriscentrum i Skåne.

Centret startades med medel från Socialstyrelsen och de flesta hjälpsökande kommer från Ystad och Tomelilla, just nu finansieras det av alla de fem kommunerna gemensamt och enligt Elisabeth Andersson, socialchef i Tomelilla är satsningen långsiktig och alla de sydöstskånska kommunerna har uttryckt att de är intresserade av av fortsätta verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista