Nu finns en ambulans i Bromölla. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Bromölla

Ambulans utomhus måste riskanalyseras

"Om bilen snöar över och läkemedel inte tål kyla?"
1:33 min

Är det lämpligt att ha en ambulansstation utan garage? Det är en av de frågor som nu ställs när den nya stationen i Bromölla tas i bruk.

Efter att idag besökt Bromölla säger nu Arbetsmiljöverket att ambulansföretaget Falck måste göra en bättre riskbedömning och en korrekt handlingsplan.

Från och med idag kommer en ambulans att finnas på plats i Bromölla - en så kallad dagambulans - i regi av Falck kommer en av bilarna från Kristianstad som under dagtid kommer att utgå från Bromölla.

Men Vårdförbundet anmälde i förra veckan stationen till Arbetsmiljöverket, för att inte fått svar på sina frågor och inte fått medverka i exempelvis skyddsrond.

De brister Vårdförbundet pekar på är bland annat att stationen ligger i ett område där det finns skolor och man ska köra långsamt, men framför allt att det inte finns något garage till ambulansen.

– Vi ser risker med det. Utryckningstiden är 90 sekunder, och vad gör man om det är halt och bilen är översnöad? Eller med de läkemedel som inte tål kyla, säger Rickard Uppenberg som är huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Och Arbetsmiljöverket ger nu Falck fyra till sex veckor på sig att göra en korrekt handlingsplan och en riskbedömning av vad det skulle innebära att ha ambulansen ute året om - ett arbete som måste göras i samverkan med skyddsombudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".