Familjen Persson på gården i Hässleholm. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Hässleholm

Familjen Persson i främmande land

"Vi hade aldrig kunnat tänka oss detta"
1:38 min

I Hässleholm bor familjen Persson, och det är om dem den nya filmen Familjen Persson i främmande land, handlar. En dokumentärfilm, gjord av Åsa Blanck och Johan Palmgren - och som just nu visas på biografer runt om i Skåne.

Pappa Per kommer från lilla Ballingslöv, utanför Hässleholm och lämnade Sverige för fyrtio år sedan. Han hamnade i Pakistan där han i mångmiljonstaden Lahore och bildade familj.

Familjen Persson består av Per, Shamin, Zahra, Mia och lille Ali Asghar och under sju års tid har de blivit filmade.

Nu är filmen klar och de sju åren filmade både i Pakistan och i Sverige - har blivit en och en halv timmes film och det är deras film förklarar Shamim - det här är verkligheten. De är nöjda.

– Vi kunde inte föreställa oss att det skulle bli en sådan här film, som så många kan se, säger Per Persson.

Filmen berättar om familjens liv, om drömmarna om Sverige och om flytten hit. Om mötet med det nya, kyligare men fria landet - och om omställningen från storstaden Lahore till Hässleholm.

Och Per Persson som ju växte upp i Ballingslöv innan världen lockade - han tycker att det är en annat Sverige han återvänder till. Han hoppas att filmen kan påverka människor till att bättre förstå hur det är att komma ny till ett land.

Det finns många sätt att göra saker på, det är inte självklart att det man själv lärt sig är rätt, säger han. Och tillägger:

– Sverige skulle må bra av fler invandrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".