Får som rivits av den varg som inte får skjutas. Foto: LRF Skåne
SKÅNE

Vargen får leva vidare

"Vi tycker inte att det är tillräckligt motiverat"
1:27 min

Vargen som misstänks ha rivit och dödat flera får på Österlen får inte skjutas. Det har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat och därmed upphävs Naturvårdsverkets beslut.

– Naturvårdsverkets beslut är bristfälligt motiverat när det gäller alternativa lösningar. Man har sagt att stängsel är för dyrt, säger rådman Karl Lundberg som har handlagt ärendet. 

Det har varit många turer runt den senaste vargen på Österlen. Efter att Naturvårdsverket beslutat att vargen skulle få skjutas överklagades beslutet av föreningen Nordulv. Därför försenades jakten. Föreningen Nordulvs argument för att inte skjuta vargen var bland annat att det inte var utrett om vargen i fråga var genetiskt viktig för vargstammen. Men Naturvårdsverket kom fram till att den aktuella vargen inte är genetiskt viktig och förvaltningsrätten håller med.

Man är också överens om att vargen orsakar stora skador, men Förvaltningsrätten tvivlar på att en skyddsjakt är enda utvägen och att alla förebyggande åtgärder verkligen vidtagits. På Naturvårdsverket tycker man att man varit tydlig nog i sina beskrivningar och motiveringar inför ett eventuellt överklagande ser man över hur man skulle kunna bättra på sina motiveringar, eftersom frågan om skyddsjakt på varg är principiellt viktig, säger Gunilla Skotnicka.

–Vi vill klargöra när man kan använda skyddsjakt som ett verktyg i viltförvaltningen och när man inte kan det.

Hon vill ännu inte säga om Naturvårdsverket tänker överklaga till Kammarrätten, men de överväger det och kommer att ge besked i nästa vecka. Men kanske hinner Lantbrukarnas Riksförbund före, eftersom de redan bestämt sig för att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".