Carita Gervard är förundersökningsledare i den nya gruppen som ska lösa vardagsbrott från Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlen

Polissatsning ska lösa vardagsbrott

"Vi har krav på oss att lösa fler brott"
1:22 min

Polisstationen i Simrishamn har tillfälligt nära på fördubblat sin personal. Genom en ny satsning av Polisområde södra sitter där nu nämligen sex poliser med särskild uppgift att utreda vardagsbrott i hela sydöstra Skåne.

Carita Gervard, som är förundersökningsledare, berättar att just den här dagen har en av utredarna redan hunnit slutföra en utredning, trots att det inte hunnit bli lunch ännu. Att sitta i ett öppet kontorslandskap med förundersökningsledaren på armlängds avstånd ska göra hanteringen snabbare.

- Vi har ju krav på oss att lösa mängdbrotten effektivare, därför görs den här satsningen berättar, Carita.

Från september har sex poliser stationerats i Simrishamn för att utreda så kallade mängdbrott i hela sydöstra Skåne. Det handlar då främst om inbrott och misshandel i offentlig miljö, men även narkotikabrott och andra stölder.

Hur många brott de kommer lösa under projekttiden som är sex månader vågar inte Carita Gervard svara på, men högen som samlats under semestern ska i alla fall snart vara borta.

- Vi har inte satt upp något mål, men framför allt ska vi ju f undan den balans som blivit under sommaren. Men målet är ju att få undan den nu så att vi kan jobba med helt färska ärenden. Då vet vi också att framgångsfaktorn är högre, berättar kommisarie Carita Gervard.

Fler brottsoffer än vanligt kan alltså hoppas på en snabb hantering, dessutom tror Carita Gervard att kontakten mellan polis och brottsoffer kan vara viktig genom att skapa förtroende till polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".