Lisbeth Göransson från Degeberga hoppas att många går och röstar. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
SKÅNE

Kyrkovalet - det bortglömda valet

1:36 min

På söndag är det dags för kyrkoval igen - ett val som skulle kunna locka nästan 800 000 röstberättigade i Lunds Stift, men som bara brukar få 11 procent av till valurnorna.

Lisbeth Göransson från Degeberga kandiderar för centerpartiet och hon tycker att det är viktigt att alla utnyttjar sin demokratiska rätt och röstar i kyrkovalet:

– Det är ett undanskymt val, men det är viktigt ur demokratisk synpunkt, säger hon.  

I kyrkovalet väljer man representanter till kyrkomötet på nationell nivå, stiftsfullmäktige på regional nivå och kyrkofullmäktige på lokal nivå.

Lisbeth Göransson har varit med sedan slutet av 1990-talet, både på högsta kyrkomötesnivå, i stiftet och lokalt - och för henne är engagemanget en självklarhet:

– Kyrkan har funnits nära mig i hela mitt liv, sedan jag började i söndagsskolan som fyraåring, säger Lisbeth Göransson.

I Lunds Stift - Skåne och Blekinge - var valdeltagandet i förra valet 11, 2 procent och Socialdemokraterna största parti. I år kan man välja mellan 14 nomineringsgrupper - till exempel Öppen kyrka,  POSK - partipolitiskt obundna och riksdagspartier.  Partipolitikens roll i kyrkan är ifrågasatt, och det är en kritik som Lisbeth Göransson - trots att hon kandiderar för Centerpartiet  håller med om: 

– Många är förtroendevalda i olika sammanhang och känner inte riktigt engagemanget, säger hon. Jag tror att det bästa är om vi får folk som vill och kan engagera sig i just kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista