Tobias Lohse, verksamhetsutvecklare på ABF Skåne. Foto: Madeleine Fritch-Lärka/P4 Malmöhus
Skåne

Stort intresse för skånsk kurs i antirasism

1:29 min

En kurs i antirasism har dragit igång i Skåne. Det är ABF, arbetarnas utbildningsförbund som tillsammans med Ungdom mot rasism vill lära ut hur man bäst argumenterar mot rasism. I ett första steg utbildas nu cirkelledare men målet är att alla som vill redan till våren ska kunna delta och intresset har varit mycket stort.

– Ja, det är jättemånga som har anmält sig, fler än någon kurs tidigare känns det som. Det gäller att lära sig att utgå från sina egna värderingar och lära sig att stå för dem. Då kommer man långt, säger Tobias Lohse, verksamhetsutvecklare på ABF.

Under fyra lördagar i höst kommer deltagarna både i teori och praktik lära sig hur man bemöter rasism med ordet som verktyg. Grundläggande antirasistisk argumentationsteknik men också rasismens historia och praktiska övningar i workshops och diskussionsgrupper är något av det som står på schemat.


Idén föddes redan efter förra valet då det enligt de båda organisationerna stod klart att rasistiska krafter växt sig allt starkare och målet är att kunskapen ska nå ut till så många som möjligt.

De som går höstens kurser kommer från hela Skåne och förväntas starta studiecirklar där de själva bor och förhoppningen är att utbildningen ska finnas i kurskatalogen redan till våren.

– Ja, vi funderar självklart att gå vidare både med cirkelledarutbildningen men också på lokal nivå men vi har redan fått förfrågningar från ABF organisationer i andra delar av landet där man vill starta liknade kurser. Så visst det kommer nå spridning detta, säger Tobias Lohse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista