1 av 5
Eve Maltais soppa. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
2 av 5
Eve Maltais efterrätt. Foto: Privat
3 av 5
Eve Maltais är veckans kock i förmiddag med Helene Persson. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
4 av 5
Surdegsbröd. Foto: Privat
5 av 5
kantareller. Foto: Privat
grädde & smör

Eves trerätters med torsk & kantareller

Höstiga toner med  fänkål, torsk och kantareller blir valet när kocken Eve Maltais bjuder på sin trerätters inför helgen.

Fänkålssoppa med halstrad torskrygg

4 pers

  • 1 Schalottenlök
  • 2 små fänkålsstånd
  • smör
  • ½ tsk fänkålfrö (mortlade)
  • salt, vitpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 250-300g torskrygg
  • 1 tsk havsalt
  • 1 msk smör
  • 6 cm purjolök, delad på längden i långa tunna stavar
  • 1 dl rapsolja

Skala och hacka schalottenlöken samt tvätta och dela fänkålen.
Fräs löken,fänkålen och kryddorna i smöret så de blir mjuka.
Häll i vinet och låt puttra en stund. 
Tillsätt sedan buljongtärningen, vattnet och grädden, låt småkoka 30-45 minuter. Mixa och sila soppan.

Fritera under tiden purjolöken i het olja tills den blir gyllenbrun och låt sedan rinna av på hushållspapper.
Salta lite lätt när purjolöken svalnat.

Dela torskryggen i 4 bitar, strö på havssalt i en varm stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Bryn i cirka två till tre minuter och lägg därefter i smöret innan du vänder på fisken.
Värm fisken fem till sex minuter innan serveringen för att göra fisken färdig.

Vid servering lägg fisken i botten av en djup tallrik häll på den varma soppan, garnera med den friterad purjolöken.

Räkor på spanskt vis med kantarellcrème och surdegsbröd

4 pers

  • 1,5 kg räkor med skal
  • 1 dl rapsolja
  • 1-2 chilifrukter
  • 2-3 vitlöksklyfta
  • 400g kantareller
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1tsk dragon (helst färsk)
  • salt, svart peppar

Börja med kantarellcrèmen.
Stek kantarellerna i smör, salta och peppra.
Blanda i Crème fraichen i svampen när den svalnat lite och tillsätt därefter parmesanosten och dragonen.
Smaka av med salt och peppar.

Finhacka chilifrukterna och skiva vitlöklöken i tunna skivor. Varm upp olja i en stekpanna, den ska vara het. 
Tillsätt räkorna sist, smaka av med salt och peppar.

Stek ett par minuter.

Servera med grönsallad och nybakat surdegsbröd som du kan doppa i olja.

Ett glass vitt vin till det är inte fel.

Min pappa Yves fattiga riddare

4 pers

  • 4 skivor surdegsbröd (helst gårdagens bröd)
  • smör
  • 1,5 dl lönnsirap eller ljus sirap
  • blåbär med lime eller Stekta plommon i smör, vaniljsocker och citron
  • lätt vispad grädde eller vaniljglass

Bred smör på båda sidorna av brödskivorna

Varm upp sirap i en stekpanna,låt börja koka, lägg därefter i två skivor bröd och stek brödskivorna i sirap på båda sidorna tills de blir nästan karamelliserade, lägg på tallrik och gör om.

Du kan gör alla fyra skivor samtidigt om du har en stor stekpanna.

Servera med blåbär eller stekta plommon i vaniljsocker och lätt vispad grädde.

Eve Maltais

Eve Maltais Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Född: 1969 i Montreal i Canada

Bor: Olseröd

Gör: Driver Eves Bistro på Tomelilla Golfkrog

Bakgrund: Arbetat som cirkusartist och cirkuskock världen över och i Sverige har hon bla varit delägare i Drakamöllans gårdshotell och arbetat på Vägstationen i Brösarp

Äter helst: Med mina smak och doftsinnen och med glädje

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".