Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
HÄSSLEHOLM

Patienter i matsal och dusch

1:02 min

Patienter på Hässleholms sjukhus placerades i duschutrymmen och matsalen på grund av överbeläggning. Det är ohållbart, säger skyddsombudet och anmäler sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Huvudskyddsombudet på Hässleholms sjukhus, Johanna Lamminsaari skriver i sin anmälan att vid ett antal tillfällen har arbetsgivaren valt att överbelägga salar och att lägga patienter i rum som inte är lämpliga - som matsal och duschutrymme.

Amälan rör avdelning 9 där man främst tar emot patienter som drabbats av stroke, förvärvad hjärnskada av traumatisk karaktär och andra hjärnskador och ortopediska patienter. Även avdelning 38 har överbelagts enligt Kommunal centralt - där vårdas patienter med akuta sjukdomstillstånd och medicinska sjukdomar.

I anmälan skriver skyddsombudet att "Kommunal har i förhandlingar med arbetsgivaren överenskommit om fördelning av vårdplatser inom närsjukvården i Hässleholm". De skriver vidare att platsantalet ska vara dimensionerat utifrån utrymme samt bemanning och vårdtyngd:

Skyddsombudet skriver i anmälan att en riskbedömning och handlingsplan har gjorts - men den uppfylls inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista