Gunilla Juhlin, Thomas Tyszkiewicz och Pontus Persson jobbar på Hässleholms sjukhus. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
Hässleholm

Hässleholms sjukhus i topp i Skåne

1:27 min

När AT-läkarna själva har fått ranka sjukhusens utbildningar hamnar Hässleholms sjukhus på en tionde plats i landet. Men så har det inte alltid varit. För två år sen ringde en väckarklocka. 

– Det var ju det dåliga resultatet år 2011 då vi hamnade på en jumboplats. Då tog vi ett aktivt tag. Vi började med en enkät som alla AT-läkarna fick fylla i där de fritt kunde tala om vad de tyckte och efter det så satte vi oss ner och utarbetade en handlingsplan, säger Gunilla Juhlin, AT-samordnare på Hässleholms sjukhus.

Och det gav resultat. Från sista plats till tionde i landet på bara två år. Bland annat har man förbättrat handledningen och lokalerna. AT-läkaren Thomas Tyszkiewicz har hunnit vara två månader på Hässleholms sjukhus och han trivs som fisken i vattnet.

– Jag tycker det är väldigt trevligt och bra sammanhållning. Man blir snabbt en i gruppen och man får snabbt en bra relation, även med överläkarna, säger han.

Sist i rankningen hamnar sjukhuset i Lund. Även Malmö, Landskrona, Helsingborg och Ängelholm hamnar bland de tio sjukhusen i botten. Bäst är Gällivare sjukhus enligt medlemmarna i Sveriges yngre läkarförening som står bakom undersökningen. Pontus Persson, som precis är klar med sin AT-tjänst, tror att det kan ha att göra med sjukhusens storlek.

– Skillnaden är kanske den att man som AT-läkare syns betydligt mer och får vara del av verksamheten på ett annat sätt. Men nu har jag ju inte gjort AT-tjänst där och jag tror säkert det finns många bra saker med Lund också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista