Medborgarkontoret på Gamlegården kommer att få ändrade uppgifter. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
Kristianstad

Medborgarkontoret stympas

1:31 min

Medborgarkontoret på Gamlegården i Kristianstad kommer att bli kvar men i en ny skepnad. Istället för att man som i dag ska kunna få hjälp med alla möjliga frågor så kommer det att vara strikt kommunala ärenden som man kan få hjälp med.

- Jag tycker inte det är ett bra förslag. De som kommer hit ska kunna känna sig trygga. Det är ett nytt land för många som kommer till Sverige och de behöver mer hjälp, säger Kurdistan Ido.

Hon får medhåll av Kamram Hamidi som driver en butik inne i Gamlegårdens centrum.

- Det finns massa invandrare som inte kan prata svenska och de klarar sig inte själv så jag tror att det ska vara kvar, säger han.

På Gamlegården bor det många som har en annan nationalitet än den svenska och tanken när medborgarkontoret öppnades var att de skulle få hjälp med till exempel kontakten med migrationsverket och försäkringskassan.

Men detta förslås nu tas bort - istället ska det bara vara kommunala ärenden som man kan få hjälp med. Kontoret ligger i biblioteket och Gunnel Pettersson som arbetar där möter många som efterfrågar hjälp.

- Varje måndag och fredag får vi väldigt många som frågar om de inte är här och så får vi säga att de kommer på tisdag så det finns en efterfrågan efter dem även de dagar då de inte är här. Det är många de här frågorna som de behöver ha hjälp med när de kommer hit och kanske inte just de kommunala ärendena, säger hon.

Anledningen till förändringen är att Migrationsverket och Arbetsförmedlingen inte kommer att ställa upp som medfinansiärer. Kommunalrådet Pierre Månsson säger i en kommentar att det är sant att det enbart är kommunala ärenden som kommer att kunna uträttas men att personalen har ett ansvar för att hjälpa människor att hitta rätt.

Ett första beslut i ärendet kommer att tas på Kommunstyrelsens arbetsutskott den 18:e september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista