1 av 3
I Hjärsås röstar något fler än genomsnittet i Skåne, cirka 12 procent. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
2 av 3
Kjell-Inge Malm föddes praktiskt taget in i Hjärsås kyrka. Foto Kristoffer Lieng/Sveriges radio
3 av 3
Valet är inte så stort på lokal nivå. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Hjärsås

Kyrkorådet består-präster kommer och går

"Inga stridsfrågor i kyrkofullmäktige på tjugofyra år"
1:34 min

På söndag är det kyrkoval av företrädare på olika nivåer. Men i många församlingar finns det bara en lista att lägga sin röst på och frågorna som splittar är få, så kunde inte kyrkan styras utan de förtroendevalda? Vår reporter begav sig till Hjärsås kyrka i Östra Göinge.

Kjell-Inge Malm föddes i det som nu är pastorsexpedition mittemot kyrkan och han har alltid varit aktiv i kyrkan. Sedan 1989 har han gått på kyrkofullmäktiges möten en gång i månaden och han tror inte att kyrkan klarat sig utan de förtroendevalda. Han har hunnit fylla 73 och tror att detta blir hans sista period.

–Vi har fått in några yngre förmågor så medelåldern har halkat ner under sextio.

På bordet inne på pastorsexpeditionen är valbåset uppsatt och valsedlar i olika färger är utlagda på bordet inför söndagens val. För många år sen var Kjell Inge Malm aktiv politiker för centerpartiet, men i kyrkan vill han inte vara partipolitisk.

–Jag tycker det är fel att partier kan ställa upp i kyrkofullmäktige. Där ska bara sitta folk som vill arbeta för kyrkans bästa.

Förutom en lista på förtroendevalda från Glimåkra, som Hjärsås församling ska slås ihop med till båda föramlingarnas förtret, har väljarna inte så stora valmöjligheter mer än att kryssa sina favoriter på Hjärsåslistan.  I princip finns bara en lista att rösta på i Hjärsås numera och stridsfrågorna är obefintliga. På alla år som Kjell-Inge Malm suttit i kyrkofullmäktige har det aldrig funnits några skiljelinjer.

–Vi kanske kan ha lite olika åsikter, men vi har alltid kommit fram till en lösning som alla ställer sig bakom.

Det viktigaste som Kjell-Inge Malm har varit med att besluta om är den in- och utvändiga renoveringen av kyrkan, samt inköpet av den nya orgeln. Att kyrkan skulle kunna sköta ombyggnad och inköp av orgel utan förtroendevalda, tror inte Kjell Inge Malm.

–Nej det skulle inte gå. Prästerna kommer och går men kyrkorådet står för kontinuiteten för kyrkan. De förtroendevalda ser till församlingens bästa på lång sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".