För Katarina Bruning och Gunnel Ottersten blev drömmen om Österlen sann, Nu hjälper de andra med drömmar. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Simrishamn

Kargt företagsklimat på ett lockande Österlen

1:34 min

Drömmen om att ta sin tillflykt till det fagra Österlen är i högsta grad levande för många, inte minst för stockholmare. Österlen som varumärke verkar bara bli starkare och starkare och lockar många att pröva lyckan. För sexton år sen tog företagaren Gunnel Ottersten steget till Österlen, och nu hjälper hon andra kvinnor som vågat.

Nu arbetar Gunnel Ottersten med Idéforum för kvinnor på Österlen som arbetar i kreativa branscher, men som saknar mötesplats. Hennes kollega Katarina Bruning hade en för Österleninflyttare ganska typiska affärsidé, ett gårdshotell. Nu har hon och maken bott i Gladsax i fyra år.

– Jag tror att vi alltid har haft en dröm om Österlen. Det är fantastiskt att bo här.

 Men det är inte alltid det går att försörja sig på sina drömmar och även om klimatet är milt och varmt på Österlen är inte företagsklimatet lika gynnsamt.

– Det är ett kargt och hårt klimat när det gäller företagande och tillväxt och då måste man jobba tillsammans, säger Gunnel Ottersten.

Men ett öppet landskap med öppna människor gör att man kämpar sig kvar, tror Gunnel Ottersten som har sin egen förklaring till Österlens starka varumärke.

– Det är en självuppfyllande profetia. När tillräckligt många har sagt att Österlen är fantastiskt, blir det fantastiskt i folks medvetande. Men det stämmer ju, Österlen är fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista