Kyrkan i Brösarp. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
KYRKOVALET 2013

Expert Jan Strid analyserar årets kyrkoval

4:30 min

Vallokalerna är igenbommade och rösterna är räknade. Kyrkovalet år 2013 är avslutat. Rubrikerna blev ett ökat valdeltagande samt att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna rycker fram. Men vad innebär valresultatet? Är det en fingervisning vi får inför riksdagsvalet hösten 2014?

 Trots att om man ser till två val tillbaka så har Lunds Stift där Skåne och Blekinge tillhör tappat 50 000 medlemmar, så har valdeltagandet ökat. Av de kvarvarande medlemmarna så gick 12,4 procent och röstade detta året.

Jan Strid, universitetslektor från Göteborgs Universitet och expert på kyrkovalet, var med i Hallå Skåne och hjälpte oss att analysera valreslutatet.

- Det här valet var ett rent partipolitiskt val. Sverigedemokraterna satsade väldigt mycket samtidigt som Socialdemokraterna satsa mycket för att stoppa dem, säger Jan Strid.

Det här är tendenser som vi har kunnat se redan i förra valet, menar Jan Strid. Dock tror han inte att man kan dra för stora växlar över resultatet inför valen till riksdag och europaparlament till nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista