Sebastian Gustafsson och Ingemar Bjerkborn framför den sten som ska bli en träffpunkt i det nya området. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Brösarp

Unikt byggprojekt ska locka storstadsbor

Ett bostadsprojekt som Tomelilla kommun inte kan jämföra med någonting annat ska stå klart 2015 i Brösarp. Landsbygdsläget, storleken och husen i sig gör att de 25 planerade villorna sticker ut.

– Visst bygger det mycket på inspiration, men också kärlek till naturen och bygden här, berättar bolagsägaren Ingemar Bjerkborn som själv är uppvuxen i Brösarp.

Han fick köpa skogsfastigheten för några år sedan, där det då redan fanns en omstridd översiktsplan med bland annat stolpahus. Han gillade inte riktigt den men har nu tack vare arkitekter tag fram en ny som innefattar 25 villor.

– De stora träden här ska vi ta ner och såga upp till brädor så att alla hus som byggs har några golvbrädor från skogen här, berättar Ingemar Bjerkborn, majoritetsägare i bolaget Hanöbukten Holding.

Med golvbrädor från skogen, sedumtak, sten och total frånvaro av asfalt är tanken att husen ska bli en del av skogen - granne med motionsslingan mitt i byns rekreationsområde.

På Tomelilla kommuns plankontor har man aldrig sett en liknande satsning. Ingemar ska själv bo i ett av husen och entusiasmen går inte att missta sig på. Men finns det ekonomi i sådana här projekt på den skånska landsbygden?

– Ja, annars hade vi ju aldrig påbörjat detta. Vi upplever att det är ganska stor efterfrågan och även andra byggare tror att Brösarp kommer att fortsätta växa, svarar Sebastian Gustafsson som är bolagets vd.

De framtida köparna ser de i storstadsregionerna.

– Jag tror att man kanske arbetar internationellt med Köpenhamn och Kastrup som utgångspunkt och då vill man bo här med hög kvalitet med sina barn, föreslår Ingemar Bjerkborn.

Bygget ska komma i gång under 2014 eller 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista