Simrishamn

Oeninghet när pengar ska delas ut

AFA-pengar Simrishamn
1:14 min

Simrishamns kommun får 15,7 miljoner nu i höst när de så kallade AFA-pengarna delas ut. Planerna för hur de ska användas ser olika ut bland kommunens politiker.

Det handlar om pengar som kommuner och landsting betalt in för den kollektivavtalade sjukförsäkringen för sina anställda - men som inte betalats ut i den utsträckning man trott och som nu återbetalas till svenska kommuner.

Nästan 16 miljoner i tillskott i en engångssumma är så klart ett välkommet tillskott oavsett vilket parti man tillhör, men hur de ska användas har man inte enats om ännu.

Den borgerliga majoriteten i Simrishamn har redan lagt 10 av miljonerna på investeringar i 2013 års budget som ska ge lägre driftskostnad under året.

Socialdemokraterna lanserar i en skrivelse andra tankar.

- Det är pengar som vår personal en gång avstått i löneökningar och som nu borde betalas tillbaka, säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Karl-Erik Olsson.

Det vill oppositionsrådet Karl-Erik Olsson ska ske genom att fyra miljoner avsätts till att ge fler kommunanställda heltidstjänster. Han uppskattar att runt 60-70 procent av alla kommunanställda i dag har en heltidstjänst - men att fler skulle behöva en.

- Jag tror alla vill ha en heltid i grunden och att man sen kan välja i olika skeden av livet hur mycket man jobbar. Det skapar trygghet och framtidstro vilket gör att man vågar satsa på att skaffa barn och bo kvar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".