Vallhumla i England. Foto: Nick Withers
Udda export

Skånska humlor överlevde flytt till England

Humleforskare: "Första gången på 25 år som vallhumlan setts i England"
1:14 min

Årets inplantering av skånska humlor har gjort att den tidigare utdöda vallhumlan fått ett första nytt fäste i England.

Nikki Gammans från Natural England, som hämtade hundra humledrottningar i Lund i våras, säger att man nu upptäckt nya engelska humlor i området, de första som fötts i England på 25 år.

– Det är mycket spännande, och första gången på 25 år, som man sett vallhumlan i England. Vi har observerat sju "arbetare", och vi tror att det måste finnas minst ett humlesamhälle.

Nikki Gammans säger att man nu, tre månader efter humlesläppet, upptäckt s k arbetsbin, eller humlor i naturreservatet i Kent där återintroduktionen sker. Det är ett säkert tecken på att somliga av de skånska drottningarna lyckats bilda minst ett samhälle.

– Nästa milstolpe skulle vara att hitta ny drottningar och att de lyckas övervintra, säger Gammans kollega Jane Sears.

Men av de hundra skånska humledrottningarna var det bara 50 som släpptes, de andra dog i karantän eller bar parasiter som gjorde dem olämpliga.

– Vi vill bara släppa ut friska humledrottningar, därför undersöker vi dem för att se om de bär parasiter, förklarar Sears.

Men mycket återstår innan man vågar fastslå att vallhumlan är tillbaka i England på riktigt. Bland annat ny humlehämtning i Skåne nästa vår, säger Jane Sears

– Vi kommer tillbaka till Skåne i vår, om ni svenskar godkänner det. Det behövs minst två humlesläpp till för att öka populationen och öka chansen till framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".