Att ta sig tillbaka till ett vanligt liv efter missbruk är inte lätt, berättar Mattias Lindoff. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
Skåne

Vägen tillbaka från missbruk

4:20 min

Mattias Lindoff har använt droger halva sitt liv, allt från hasch till heroin. Nu är han ren och tillbaka till samhället - men vägen dit är allt annat är lätt. Varje dag får han åka från Hässleholm till Kristianstad och LARO-mottagningen för att få medicin för att få vardagen att fungera.

- Jag får väldigt bra stöd på LARO-mottagningen och rutin i livet som jag behöver. Jag ska hämta min medicin mellan viss tid och är du där inte så blir det ingen, säger Mattias Lindoff.

Han var femton när han testade hash för första gången. Därefter testade han extasy, LSD och amfetamin. Sedan kom heroinet. Men efter femton år så var det nog.

- Nu känner jag uppgivenhet, men man får försöka tills det går och bryta gamla mönster.

För tillfället har Mattias ingenstanns att bo, för det är svårt att få tag i lägenhet.

- Det kan jag bara glömma att jag får på egen hand, jag får inte ens ett svar från något.

När han ser tillbaka så tycker han att missbruket har varit ett dumt val, men att han inte kan gräma sig för då kan det leda till att man kommer in i gamla hjulspår.

- Nu ger jag mig fan på det ska bli bra igen, säger Mattias Lindoff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista