1 av 2
Foto: Sveriges Radio/Rebecka Erici.
2 av 2
Jan-Inge Liljedahl och hans kollegor hjälper till att hitta rätt i sorteringen. Foto: Sveriges Radio/Rebecka Erici.
Kristianstad

Farliga sopor på rätt plats

1:08 min

Nu i dagarna inleder Renhållningen i Kristianstad en kampanj för att samla in miljöfarligt avfall. Tre insamlingsbilar kommer turnera runt i kommunen och ge människor möjlighet att bli av med sina miljöfarliga sopor på lite närmare håll.

I Fjälkinge slängdes batterier, glödlampor och gamla färgburkar när  renhållningen i Kristianstad startade upp sin kampanj. Förra året fick man in 15 ton med sånt som är farligt om det hamnar i de vanliga soporna eller i naturen. Jan-Inge Liljedahl är renhållningsarbetare och har varit med flera år på den här typen av turnéer.

– Dom brännbara soporna hamnar ju på ett värmeverk, och det är ju inte så himla bra om miljöfarligt avfall ligger bland de soporna, utan då är det bättre om vi gör en sån här insamling så att det hamnar där det ska, säger han.

Jan-Inge menar att människor överlag har blivit mer medvetna om vad som är miljöfarligt. Och att i och med att den yngre generationen har fått större koll har det spridits sig även till andra. Och i Fjälkninge hade ialla fall 12-åriga Jasmine Nilsson koll…

- Det kanske är en speciell sortering så man får slänga batterier för sig och sen glödlampor för sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista