Johan Delfalk har barn på Skillinge skola. Han fruktar att byn dräneras på barn efter Skolinspektionens nej till friskola. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Skilllinge

Föräldrar överväger flytt efter friskolenej

1:35 min

I förre veckan meddelade skolinspektionen att det inte blir någon friskola i Skillinge söder om Simrishamn. Redan nu har några barnfamiljer kontaktat mäklare då de funderar på att flytta.

– Har hört att tre familjer fått sina hus värderade, säger Johan Delfalk som är pappa till ett barn på skolan. 

Johan Delfalk är engagerad i både företagarföreningen och stiftelsen Skillinge fria skola som tänker fortsätta kämpa för en skola i byn. Men när Skolinspektionen kom med beskedet i fredags att de inte får tillstånd att starta en friskola i byn kändes det som en dödsdom, för man fruktar att politikerna då hittat argumenten för att lägga ner den kommunala skolan. 

– Vi tänker inte ge upp i alla fall utan ger det här en chans till. 

Hoppet lever alltså för Johan, som har ett barn på lågstadiet i Skillinge, men samtidigt funderar han redan i samma banor som de barnfamiljer han talat med. 

– Vi flyttade hit delvis på grund av en liten skola med småskalighet och allt det vi sökte då. Försvinner det så ser vi mindre anledning att till och med bo kvar här.

Stiftelsen som planerade att starta friskola i Skillinge säger nu att de kommer att överklaga Skolinspektionens avslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista