1 av 2
Henrik Stagnell kollar in en källartrappa vid Vilanskolan. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 2
Henrik Stagnell, mätingenjör, och Dan Bengtsson från Skydd och säkerhet på Kristianstads kommun. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
KRISTIANSTAD

Mäter för att hitta översvämningsrisker

"Det finns många källartrappor här"
1:41 min

Kristianstads kommun gör nu en kartläggning av vilka byggnader i staden som först skulle slås ut vid ett kraftigt skyfall och efterföljande översvämningsrisk. Med GPS mäts det just nu vid bland annat skolor, äldreboenden och sjukhuset.

Henrik Stagnell, mätingenjör och Dan Bengtsson från Skydd och säkerhet på Kristianstads kommun kör runt i stan med GPS och en lista av fastigheter som ska mätas. Vid Vilanskolan konstaterar de att det finns många källartrappor och går runt byggnaden för att hitta den lägsta punkten.

– Vi mäter bland annat vid skolor och äldreboenden, berättar Dan Bengtsson.

Totalt ungefär 150 fastigheter med samhällsviktiga funktioner ska kartläggas berättar Kristianstads kommuns säkerhetschef Peter Zerpe. Bland annat Centralsjukhuset och Räddningstjänsten som båda ligger några hundra meter från Sveriges lägsta punkt strax intill E22:an. Där är marknivån 2,41 meter under havsytans nivå.

Sedan ska allt sammanställas i en ny karta och handlingsplan ska sedan skapas för att veta var insatser först ska sättas in.

– Vi letar, och vi vet ju att staden ligger lågt. Vissa områden är mer kritiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".