Byggarbetsplatserna smutsar ner Heliga Trefaldighetskyrkan. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
Kristianstad

Kyrkan möts av tystnad

Bengt Alvland, Svenska kyrkan"Vi är besvikna"
1:36 min

Kristianstads kyrkliga samfällighet har tröttnat på hur Kristianstads kommun hanterar deras synpunkter om hur kyrkan påverkats av kommunens rådhusbygge. Kommunen har nämligen mött dem med totalt tystnad.

- Det har gått så många skrivelser till kommunen utan att vi har fått några svar och nu är kyrkonämnden besvikna att kommunen inte vill ha någon dialog, säger Bengt Alvland, förvaltningschef på kyrkoförvaltningen.

Senast i maj lämnade man in ett påpekande om att man ville att kommunen skulle putsa fönsterna som har smutsats ner efter att man rivit rådhuset. Kyrkan har jobbat under en längre tid med att underhålla fönsterna, men efter bygget så är nedsmutsningen total.

- Det är väldigt tråkigt att man inte kan titta ut när man sitter inne i kyrkan, säger Bengt Alvland.

Även den tillfälliga gång som kommunen har anlagt har ställt till med problem. 32 fönster av dyrbart kulturglas har krossats med hjälp av de stenar som kommunen lagt dit. Även detta har påpekats i brev till kommunen - men inga svar.

Kommunchef Jan Pålsson säger i en kommentar att han beklagar att breven inte har besvarats och att han nu har gett direktiv för att få igång en dialog med samfälligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".