Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Klippan

Naturbruksgymnasium nekas bli friskola

1:15 min

Skolinspektionen godkänner inte den friskola som vill ta över Klippans kommuns naturbruksgymnasium i Östra Ljungby. Myndigheten tror inte att det nybildade Sveriges Naturbruksgymnasium AB klarar att driva utbildningen.

Men Henrik Nilsson som är en av delägarna i friskolebolaget ger inte upp.

– Det är tråkigt men vi kommer att överklaga beslutet, säger han. Vi kan säkert räta ut de frågetecken som har varit.

Klippans kommun fick inte ekonomin vid Naturbruksgymnasiet att gå ihop. I december förra året bestämde man sig för att lägga ner skolan. Men då dök det upp ett par nordvästskånska privatföretagare som ville ta över, och kommunen bestämde sig för att överlåta skolan.

Meningen är att friskolan ska ta över från och med höstterminen 2014. Men Skolinspektionen vill alltså inte godkänna deras ansökan. Bland annat beroende på att man inte tror att ekonomin kommer att gå ihop för friskolan heller.

Men Henrik Nilsson säger att skolan har fler sökande än på länge och att det ser ljust ut.

– Jag hade kunnat förstå Skolinspektionen om detta var en nyetablering, säger han. Men detta är ju ett övertagande av en befintlig, fungerande skola med 80 elever i dagsläget och framtiden för sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista