Skåne

Två hackerattacker på två dagar

Anders Ahlqvist: "De gör det för att de kan"
6:54 min

Under tisdagen utsattes Skånetrafiken för en omfattande hackerattack och under onsdagen var det Region Skånes tur. Hackerattacker har blivit allt vanligare, antalet polisanmälningar ökar men det är få hackare som åker fast och döms för dataintrång.

- Det är en ständigt pågående kamp mellan stora företag eller myndigheter och den andra sidan som håller på med de här attackerna, säger Anders Ahlqvist som är IT-brottsexpert på Rikskriminalpolisen.

Hur stor skada en hackerattack gör beror på vilken verksamhet det är som blir drabbad.

- Att man inte kan kolla tågtidtabellen på nätet en liten stund är kanske inte så farligt men om de ger sig på sjukvårdsupplysningen så kan det få allvarliga konsekvenser, säger han.

Anders Ahlqvist berättar att i de fall där de lyckats spåra och gripa hackare så är det efter internationella samarbeten med andra länders poliskårer. Han menar att det är ovanligt att hackarna sitter i samma land som målen de attackerar finns i.

Det finns många olika sätt att hacka myndigheter och företag men det vanligaste är att man överbelastar systemen med trafik.

Men varför hackar man sjukvårdsupplysningen eller kollektivtrafikens datorsystem?
- När man frågar personer som gripits för att ha hackat så är svaret på den frågan oftast att man hackar för att man kan, säger Anders Ahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".