Konkurrensen från utländska chaufförer är för tuff.

Kräver krafttag mot utländsk konkurrens

SKÅNE. Även svensk åkerinäring drabbas nu hårt av konkurrens från Östeuropa.
Många svenska åkerier har inte längre råd att anställa svenskar. Nu går både arbetsgivare och fack ut och kräver politiska krafttag för att rädda den svenska åkerinäringen.

Det är de låga lönenivåerna hos bland annat polska lastbilschaufförer som de svenska åkeriägarna menar ställer till det.
- De svenska åkerierna som orkar hålla sig kvar måste använda sig av polacker och balter som chaufförer för att överhuvudtaget kunna konkurrera, säger Sören Andersson som är ordförande för arbetsgivarorganisationen Sveriges åkeriföretag.
Han inser att vi genom EU-medlemskapet måste acceptera fri konkurrens med det handlar om att kunna konkurrera på lika villkor.

Att svenska företag använder sig av billig utländsk arbetskraft som inte skriver på svenska kollektivavtal är inget nytt fenomen.
Framför allt blir det vanligare i byggbranschen men det förekommer också inom lantbruket, städfirmor och på slakterier.
Facket har nu också gjort gemensam sak med arbetsgivarorganisationen och kräver att regeringen sänker skatterna och avgifterna får de svenska åkerierna så att de ska kunna överleva.
- Chaufförer från Östeuropa tar jobb från våra medlemmar. Dessutom vet vi att det fuskas en hel del med regler om körtid och vila, säger Per Winberg, förbundsordförande för Svenska Transportarbetarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".