Gärsnäs

Barnkonventionen i fokus på FN-dagen

1:33 min

Skolan i Gärsnäs är en av bara sju skolor i Sverige som ska arbeta med ett pilotprojekt startat av Unicef. I dag, på FN-dagen, invigdes projektet och eleverna började dagen med att visa film, uppträda och sjunga.

Gärsnäs är en av tre skolor i Simrishamns kommun som är med i Unicefs pilotprojekt "En rättighetsbaserad skola". Att Simrishamn fått med så många skolor beror på kommunens nya barnombudsmannen Marie Lundin som arbetat med barnkonventionen förr.

Nu är det just barnkonventionen som ska genomsyra all verksamhet i skolorna. Fast så borde det egentligen redan se ut, berättar Marie Lundin.

- Enligt skollagen och en strategi som riksdagen godkänt ska vi arbeta enligt barnkonventionen.

Ändå kan vi även i Sverige bli bättre på att ge eleverna inflytande och skydda dem mot diskriminering eller kränkningar. I Storbrittanien används redan det här konceptet med en "rättighetsbaserad skola" i 2 800 skolor och även Kanada, Tyskland och Slovenien har anammat Unicefs modell.

I Skåne är det skolor i Eslöv, Kivik, St Olof och Gärsnäs som deltar. I Gärsnäs har redan ett rättighetsråd bildats på skolan och Tilde Olsson, som är 11 år och går i femman, är en av de som sitter i rådet.

- Vi ska jobba med barn som har det svårt. Marie har varit i vår klass och berättat om hela barnkonventionen, berättar Tilde.

Är det något som förvånat dig av det du hört?

- Typ att barn får arbeta så mycket de gör. Vi städar ju våra rum, men de jobbar med att bära tunga säckar och sådant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista