Amanda Olsson och Dennis Lindvall. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Vejbystrand

"Idrott ska vara tillgänglig för alla"

"Jag kan bara vara med ibland"
1:20 min

Brister i skolornas kunskap gör att många elever med funktionsnedsättning inte får den skolidrott de har rätt till, menar Pelle Sköldbäck, projektledare på Alla kan som arbetar med idrott tillgänglig för alla.

Testa olika sorters idrotter, prova handcykel och lära sig meka med rullstolen är något av det som deltagarna på Alla Kan-lägret i Vejbystrand har fått lära sig.

Bakom kursen ligger projektet Alla Kan som vill göra idrotten tillgänglig för alla.

– Långt ifrån alla kommuner kan erbjuda handikappidrott och i skolan saknar lärarna ofta utbildning i handikappidrott och det gör att de här eleverna ofta blir utanför, säger Pelle Sköldbäck som är ledare.

Ofta är möjligheterna till idrott bättre i stora städer. Både Amanda Olsson och Dennis Lindvall har fått ta sig till Malmö för att kunna idrotta. Lättare för Amanda som kommer från Lund än Dennis som kommer från Tomelilla.

– Men jag idrottar inte så mycket nu. Jag har flyttat till Kristianstad och då hinner jag inte, säger Amanda.

Med skolidrotten har det också varit si och så.

– Ibland har jag kunnat vara med, men det är inte alltid det gått, säger Dennis. Det känns ju tråkigt för man vill ju vara tillsammans med de andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".