Jan Lexell var som förbundsläkare i Sveriges Paralympiska Kommittée ansvarig över alla svensktävlande i Paralympics i London 2012. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Skåne

"Handikappidrott borde inte vara skild från övrig idrott"

"En halv till en miljon svenskar har neurologiska funktionsnedsättningar"
12 min

Jan Lexell är en man med många titlar. Han är professor vid Lunds Universitet och överläkare i rehabiliteringsmedicin vid Universitetssjukhuset i Lund. Dessutom var han ansvarig över hela Sveriges trupp under Paralympics i London i sin roll som förbundsläkare i Sveriges Paralympiska Kommitté.

Till vardags jobbar Jan Lexell främst med personer som har neurologiska funktionsnedsättningar. Det får man om man drabbas av exempelvis stroke, hjärnskada, en ryggmärgskada som gör att man är förlamad eller att nerver och muskler tillbakabildas.

- En halv till en miljon svenskar har något slags neurologiskt funktionsnedsättning. Många märker inte ens något av det, medan andra har så allvarliga funktionsnedsättningar att man inte klarar sig själv, säger Jan Lexell.

I sin roll som professor i rehabiliteringsmedicin forskar även Jan Lexell. Där gör han många studier i hur livet ser ut för en som har en funktionsnedsättning. Bland annat har han följt personer med ryggmärgskador som har levt med det i 25 år.

Men många har funktionsnedsättningar som man inte ser. Det kallar Jan Lexell för dubbelt handikapp.

- Dels upplever de funktionsnedsättningen själv, men omgivningen gör inte det. Dessutom tillkommer egentligen ett tredje hinder i form av att man måste stånga pannan blodig mot myndigheter.

Förra året var Jan Lexell i London under Paralympics med hela den svenska truppen på 60 aktiva och lika många ledare i sin roll som förbundsläkare i Sveriges Paralympiska Kommitté.

- Arbetet är egentligen inte alls annorlunda från att vara förbundsläkare i OS-truppen. Det gället att se till att de som åker dit inte har skador eller sjukdomar, att ha koll på all medicin de aktiva har med sig och vara närvarande på arenorna.

Jan Lexell vill också framhäva idrottens roll för en person som har en funktionsnedsättning generellt, inte bara för elitidrottare i Paralympics. Det är inte bara det fysiska momentet som är viktigt, utan också att man gör det tillsammans med andra i en annan miljö.

- Man ser att man klarar av det och man glömmer helt enkelt bort att man har en funktionsnedsättning. Mitt mål senare är att handikappidrott inte ska vara skilt från övrig idrott utan integrerat, säger Jan Lexell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".