Arkivbild: Gunilla Nordström
Helsingborg

HD backar - behåller lokalredaktion

1:10 min

Efter Helsingborgs Dagblads tillkännagivande att man skulle släppa bevakningen på flera orter i nordvästra Skåne har flera läsare och annonsörer hört av sig till tidningen.

Nu har HD tänkt om och bestämt sig för att stanna kvar om än i förminskad styrka.

Det var i början av oktober som Helsongborgs Dagblad meddelade att man avsåg att släppa bevakningen från de nordvästskånska orterna Åstorp, Klippan, Bjuv, Perstorp och Örkelljunga under 2014.

Tidningen hade istället planer på att lansera en gratis veckotidning i orterna för att inte helt lämna kommunerna till sitt öde.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och såväl kommunala representanter som läsare och annonsörer har hört av sig till tidningen i oro.

Vid nedläggningsbeslutet tillsatte man även en utredning som fick i uppdrag att utreda om huruvida det skulle gå att ersätta morgontidningen med en veckotidning.

Efter att frågan nu har utretts har tidningens ledning kommit fram till att skrinlägga planerna på en veckotidning och istället valt att fortsätta bevaka orterna om än med mindre resurser.

– Den redaktionella bevakningen i dessa kommuner minskar något, men lokalsidorna kommer å andra sidan gå i samtliga av våra editioner, så att alla läsare kan ta del av nyheterna från hela vårt bevakningsområde, säger HDs chefredaktör Lars Johansson i ett pressmeddelande.

I det nya förslaget kommer kontoret i Klippan att behållas men sparkravet att 40 tjänster i organisationen ska sparas in står kvar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista