Gärsnäs

Drömmer om ett rockigare Österlen

1:27 min

Förr fanns banden, scenerna och rockmusiken spridd över Österlen. I dag ser det betydligt fattigare ut. Det ansåg ett gäng män i Gärsnäs och startade därför både en rockfestival och musikföreningen Decibel.

Christian Olsson bjuder på kaffe i villan i Gärsnäs och merparten av Decibels styrelse är samlad.

- Det är ett initiativ för att gynna musikintresset på Österlen. För att det ska hända något helt enkelt, säger Christian medan han plcokar fram vetebröd.

Man är eniga om att en gyllene tid av flera aktiva rockband och scener på och runt Österlen för 15-20 år sedan bytts mot ett betydligt fattigare utbud.

Det var ur de tankarna och en vilja till förändrining som föreningen "Decibel - Österlens Rockförening" bildades. När de provade att anordna rockfestival förra året var det ganska glest bland besökarna. I år är biljetterna till lördagens festival Vinterrocken slutsålda sen länge.

- Ja, det är kanske inte en så dum idé vi har att sprida detta på Österlen. Då är det kanske också fler som vill starta ett band, drömmer Christian Olsson.

Bara ett band har rötterna på Österlen i år. De andra är hämtade från västra Skåne, Hörby och Stockholm.

I år är det alltså inga problem att fylla Smedstorps medborgarhus, men får Rikard Håkansson drömma fritt så är de betydligt större om några år.

- Då blomstrar det. I storlek kanske festivalen är som Tivolirocken. Gärna större.

Men inte som Sweden Rock?

- Vi vill dit, men det dröjer nog fler år, skrattar han.