Kristianstad

Snart dags för 400-års kalas

1:18 min

När Kristianstad firar 400 år slår kommunen på stort. Under hela 2014, med tyngdpunkt på tre dagar i maj, kommer staden att firas till en kostnad av 8 miljoner kronor.

Under kalasdagarna kommer en hel del att hända men än är projektledare Henrik Fröberg en aning hemlighetsfull kring programmet.

- Ja, det är klart. Vi vill ju inte berätta om alla evenemang hela året och en del evenemang är ju inte klara heller, säger han.

Men några punkter kunde han presentera. Redan den 1 januari kommer Friskis och Svettis dra igång med en gigantisk träningsshow i arenan som alla är inbjudna att delta i. Sex fasader kommer också att prydas med konstverk på glasfibervepor.

- Från den förste i förste kommer den första vepan då att komma upp och fram till kalaset så kommer vi sätta upp sex gigantiska vepor till. Vi hörde att den största kan bli uppemot hundra kvadratmeter stor. Det är ett mäktigt konstverk, säger Henrik Fröberg.

Än så länge - vad är du gladast att ha fått till?

- Just samarbetet mellan företag, föreningar och organisationer - det är otroligt kul att det är så många som vill göra saker inför jubileumsåret.

Er budget är på åtta miljoner kronor. Är det tillräckligt?

- Det är klart att man alltid skulle vilja ha mer pengar. Men självklart är det jättemycket pengar och vi ska verkligen göra nånting bra för de här åtta miljonerna. Tillsammans med de här företagen som då sätter pengar i föreningars aktiviteter så tror vi att vi kan dubbla de här pengarna på våra evenemang, säger Henrik Fröberg.