BROMÖLLA

Näthat eller bristande demokrati?

9:58 min

I Bromölla har det stormat en del i politiken den senaste tiden. En namninsamling har gjorts - där Bromöllabor kräver en folkomröstning om bygget av den så kallade arrangemangshallen. Engagemanget är stort och tonläget högt och reporter Linda Evereus åkte till Bromölla för att lyssna.

Frågan om bygget av en arrangemangshall väcker debatt i Bromölla. Hallen ska ligga på den nya Ivöstrandområdet - och precis när ett lån på 70 miljoner på bygget skulle klubbas så lämnades drygt 1200 namn in - namn på folk som vill säga sitt i en folkomröstning.

Varför vill man inte ha hallen? Eller handlar det om hallen?

– Det är näthat, säger Lotta Hellström moderat oppositionsråd när hon beskriver den blogg som heter Folkets röst i Bromölla, med underrubriken ”när bad någon politiker om din åsikt senast”.

Där diskuteras kommunala beslut och politiker intensivt.

Även kommunalrådet Åke Hammarstedt (S) är bekymrad över den obehagliga tonen, och oroas för hur det ska påverka folks vilja att engagera sig politiskt.

Följ med hem till en av de som först engagerade i Folkets röst i Bromölla, Stieg-Owe Gerdin, som inte missat ett kommunfullmäktigemöte på flera år – trots att han inte är politiker.

Och så hör du hur signaturen Webbe, som är den som skriver på bloggen  om varför tonen är som den är, och om det är personangrepp.

Hur mår det demokratiska samtalet i Bromölla?