1 av 3
Bandet B.A.R.K. f.v. Bertil Olsson, Anders Olsson, Roger Larsson, Kjell Svensson och Malin Johansson. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
2 av 3
Kjell Svensson och Malin Johansson repar innan radioframträdande. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
3 av 3
Bertil Svensson intervjuas här av programledare Cecilia Ahle. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
Bromölla

De spelade sig från Näsum till Rumänien

9:31 min

Bandet B.A.R.K. träffades på mitten av 90-talet och började spela covers tillsammans. Då var det mest spelningar på högtider eller trubadurkvällar på restaurangen i Näsum som gällde. Men förra året blev bandet inbjudna till Rumäniens hederskonsulat i Sölvesborg som fattade tycke för musiken.

Och besöket på konsulatet resulterade i att hela bandet som består av Bertil Olsson, Anders Olsson, Roger Larsson, Kjell Svensson och Malin Johansson fick frågan om de ville åka till Rumänien på sommarturné.

- Vårt stuk är lite annorlunda, så vi tror att det var det de föll för. Det är blandad rock och pop från ett helt sekel tillbaka, säger Bertil Olsson.

- Vi halkade verkligen in på ett bananskal, säger Roger Larsson.

Och det var en speciell coverlåt som man på hederskonsulatet i Sölvesborg reagerade lite extra på och som också blev den mest önskade låten under deras turné; Trazan och Banarnes låt Hönan som innehåller både joddling och hön-imitationer.

- Det är lite pinsamt att det blev den, för annars spelar vi ju väldigt annorlunda musik. Men vi fick spela den varje dag i Rumänien. Alla klappade och sjöng med så gott det gick, säger Bertil Olsson.

De spenderade två och en halv vecka vid Svarta Havet och åkte sedan vidare mot Transsylvanien och vidare in i Ungern.

- Det var helt fantastiskt där. Bra väder, underbara människor och fantastisk mat, säger Anders Olsson.

Och nästa sommar bär det av på nytt till Rumänien på tre veckors sommarturné.

- Då åker vi från norr till söder istället, säger Bertil Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista