Glimåkra

Tolv veckors kurs ska ge studiemotivation

1:28 min

Tolv veckor på folkhögskola ska motivera unga och långtidsarbetslösa att läsa upp sina gymnasiebetyg. Det är en satsning som Arbetsförmedlingen gör tillsammans med många av landets folkhögskolor. På Glimåkra folkhögskola är det många som fått motivationen tillbaka.

Nathalie Belazas började på den studiemotiverade kursen nu i höst och menar att kursen hjälper henne att förbereda sig för att läsa vidare.

– Utan utbildning så är det jättesvårt att hitta jobb, alltså jag hittar inget jobb, det finns inget jobb. Så det är därför, jag måste ha gymnasiekompetensen, säger hon.

Kursen i sig kan inte leda fram till några poäng eller betyg men även om det inte ger några konkreta siffror på ett papper så menar läraren Jenny Ericsson att kurserna gör skillnad.   

– Att lyckas med studier har väldigt mycket med självförtroende att göra, att våga och att våga göra fel. Så därför satsar vi väldigt mycket på självkänslan, säger hon.

Hon menar att när man har tid att se på vilket sätt varje elev lär sig bäst så kan man anpassa undervisningen och på så sätt ge självförtroende och motivation som ibland kan saknas efter gymnasietiden.

På Glimåkra börjar ungefär femton SMF-elever per termin. Av dom brukar två eller tre hoppa av under dom första veckorna men av övriga menar Jenny Ericsson att nästan alla går vidare med att ta igen gymnasiet. En av dom som har fortsatt till allmän linje är Araam Al-Hassan från Broby.

– Jag ska söka in på polishögskolan och bli polis, jag har bestämt mig för det, säger han.