Ängelholm

Ny chans att tycka till om Pytteleden

1:31 min

Nu ska detaljplanen för den omdistridda trafikleden Pytteleden i Ängelholm ut på samråd. För att så många som möjligt ska få ta del av planen och få chansen att göra sin röst hörd håller kommunen öppet hus på Stadsbiblioteket lördag och söndag.

– Då är allmänheten välkommen för att se på förslaget, säger Pontus Swahn är stadsarkitekt i Ängelholm. 

Det kommer att finnas tre olika stationer där förslaget presenteras. En med folk från kommunens tekniska kontor, en med folk från stadarkitektkontoret och en med experter på miljökonsekvenser och buller. Det kommer också att finnas politiker på plats som är både för och emot Pytteleden. 

Än så länge går det bara en gång och cykelväg längs Rönneå och över den gamla järnvägsbron Pyttebron. Men meningen är alltså att här ska byggas bilväg. 

En kommunal folkomröstning 2011 sa visserligen nej till Pytteleden. Men den politiska majoriteten struntade i folkomröstningen eftersom valdeltagandet var lågt, och beslutade att bygga Pytteleden ändå. Det är alltså ett omstritt projekt och Pontus Swahn räknar därför med att många kommer för att lämna synpunkter i helgen. 

– Ja det är vi helt säkra på att det gör och vi uppskattar att det kommer att komma mellan 300 och 500 personer under de här två dagarna, säger han.

Efter samrådet ska detaljplanen bearbetas och lotsas genom den kommunala beslutsapparaten. Går det enligt planerna kan den godkännas av kommunfullmäktige nästa sommar. Men antagligen innebär det inte klartecken att börja bygga. 

– Vi kan kanske förvänta oss ett överklagande och det kommer att förlänga processen med ett halvår till ett år till skulle jag tro, säger Pontus Swahn.