Hässleholm

Vinleveranser bröt inte mot lagen

Livsmedelsföretaget Citygross bröt inte mot lagen när de började erbjuda vin tillsammans med hemlevererade matkassar.

Åklagaren lägger nu ner förundersökningen.

– Vi är inte ett dugg förvånade eftersom vi hela tiden varit säkra på att Systembolagets polisanmälan saknar grund, säger Johan Johnsson, vice vd för Bergendahls food som äger och driver Citygross till TT.

Systembolaget är kritiskt mot beslutet: 

- Åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen mot City Gross är ytterst olyckligt. Det påvisar vikten av att snarast förtydliga lagstiftningen. Om så inte sker kommer det att få konsekvenser för den svenska alkoholpolitiska modellen med folkhälsan i fokus, säger Systembolagets VD Magdalena Gerger. 

- Regeringen behöver nu skynda på arbetet med att förtydliga alkohollagen. Till skillnad från andra butikskedjor är Systembolagets mål är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt genom att öka försäljningen, konstaterar Magdalena Gerger. 

Systembolaget har fått i uppdrag av riksdag och regering att ansvara för all försäljning av alkohol till konsumenter i Sverige. Det gör att vi inte stillatigande kan se på när vinstdrivna företag försöker slå sönder den svenska alkoholpolitiska modellen genom att öppna alkoholbutiker på nätet.