Gärds Köpinge

Extratomten Reneé samlar in julklappar

1:30 min

Inte kunde Reneé Bertilsson från Gärds Köpinge ana vilken respons hon skulle få när hon startade Facebook-gruppen Julklappen. Efter bara några dagar är det nästan två tusen privatpersoner och ett antal företag som hjälper till och skänker julklappar som sen ska delas ut till de som inte själva har råd att köpa.

Det är full fart hemma hos Reneé Bertilsson. I helgen har hon haft öppet hus där privatpersoner har fått komma och lämna begagnade saker som sen kommer att delas ut till de som inte själva har råd att köpa julklappar.

Idén fick hon när hon slog på tv:n och såg hur en annan tjej hade startat en Facebook-grupp där man hjälpte genom att samla ihop matkassar.

- När jag lyssnade på henne blev jag så fascinerad för jag tänkte att hon tänker ju som jag har tänkt i många -att man skulle gjort något till jul. Tanken finns ju men inte alltid handling. Så då gick Reneés huvud igång och tänkte att nu är det dags och så tänkte jag att julklappar borde man kunna göra, säger hon.

Sagt och gjort. Tillsammans med två kompisar, en i Kristianstad och en i Glimåkra, drog de igång och gensvaret blev enormt. En av dem som kommit för att skänka ett presentkort på en begagnad cykel är Malin Björklund.

- Vad är bättre än att se ett barns tindrande ögon på julafton? Det får tyvärr inte alla uppleva alltid så det känns skönt att kunna ge, säger hon.

Gruppen har bland annat kontakt med kyrkor och kvinnojouren som ska se till att klapparna kommer rätt och för Reneé Bertilsson kommer julen att bli lite extra rolig.

Du får bli lite extra jultomte?

- Ja, och det känns jätteroligt, skrattar Reneé Bertilsson.