Kristianstad

Partiers stöd till fotbollsföreningar ses över

2:02 min

Efter att fotbollsföreningen Kristianstads FF tagit in Sverigedemokraterna som sponsor inför en cupmatch förra helgen så kan reglerna för sponsring nu ses över - det säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Det var inte första gången klubben lät SD gå in som sponsor. I somras gick partiet tillsammans med tre andra partier in och sponsrade kampanjen "Ge rasismen rött kort".

Det här fallet kommer nu att tas upp på representantskapet i slutet av månaden, säger Karl-Erik Nilsson.

-- Det är viktigt att lyfta upp frågan, eftersom det är ett valår som står runt dörren, så att föreningarna är väl medvetna om det regelverk som finns. Dessutom har den här frågan gett oss skäl att skicka den vidare till representantskapet och höra om de tycker att det regelverk vi har är okej eller om det ska justeras, säger han.

Svenska fotbollförbundets regelverk tillåter inte att man gör politisk propaganda men man får som förening ha ett parti som sponsrar genom att visa upp sin logga eller namn.

– Sett ur ett internationellt perspektiv har Svenska fotbollförbundet gått längre i frågor som berör politisk sponsring än systerorganisationerna inom FIFA. Varken fotbollsorganisationerna FIFA eller Uefa tillåter politisk exponering. På Svenska fotbollförbundet kommer frågan att diskuteras på ett möte i slutet av november, säger Karl-Erik Nilsson.

Frågan har aktualiserats efter att Sverigedemokraterna gick in som sponsor i en cupmatch mellan Kristianstads FF och Elfsborg förra helgen och i somras var SD ett av fyra partier som var med att sponsrade Kristianstads FF i kampanjen "Ge rasismens rött kort". De andra partierna var Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet. Ronnie Larsson som är klubbens ordförande säger att pengarna från partierna är viktiga för föreningen.

– I media och massa andra sammanhang utmålas Sverigedemokraterna som främlingsfientliga så det är klart att vi kände väl då kanske mindre tro att de skulle vara med att stötta det men man ställde upp till 100 procent och menade på att det var angeläget att motarbeta detta, säger Ronnie Larsson.