Skåne

Sköldkörtelpatienter känner sig övergivna av sjukvården

1:33 min

Många personer som har problem med sköldkörteln mår inte bättre av den medicin de får. Ofta nekas de att prova andra läkemedel och många känner sig övergivna av sjukvården.
– Det är inte många som har turen att träffa rätt läkare med rätt kunskap. Man får själv ligga på, säger Ann-Sofie Nellhov som är en av många drabbade.

Om sköldkörteln producerar för lite hormoner kan man få hypotyreos. Det är en sjukdom som drabbar främst kvinnor och som gör att ämnesomsättningen blir låg och kroppen går på lågvarv. Trötthet, depression och koncentrationssvårigheter är vanliga symptom.

Även viktuppgång är vanligt, och det upplevde Ann-Sofie Nellhov från Gärds Köpinge.

– Jag gick upp 30 kilo i vikt på ingen tid alls, jag tror det var två månader. Jag vågade knappt äta någonting, för vad jag än åt gick jag upp i vikt. Utöver att man mår dåligt för att man är sjuk känner man ångest för att folk tittar på en. Ingen vet ju att man har en sköldkörtel som inte fungerar, ingen tänker så.

Vid behandling av hypotyreos rekommenderas läkemedlet Levaxin. Det är ett syntetiskt hormon som ska ersätta det som kroppen inte själv kan producera. Det fungerar för många, men inte för alla. Och för dem som inte mår bättre av Levaxin är det svårt att få hjälp. P4 Sörmland har tidigare rapporterat om problemet, som finns även här i Skåne. Flera drabbade som vi pratat med berättar om läkare som är ovilliga att skriva ut andra mediciner och grupper på sociala medier vittnar om att problemet är stort.

För Ann-Sofie Nellhov hjälpte Levaxin i flera år. Men när hon plötsligt blev sämre igen bad hon om att få prova Liothyronin, ett annat läkemedel. Liothyronin är godkänt av Läkemedelsverket, men många läkare är ovilliga att skriva ut det. Det går snabbt ur kroppen, vilket gör det svårt att mäta nivåerna i kroppen. Många patienter vittnar om en snabb förbättring efter att de fått prova Liothyronin. En av dem är Ann-Sofie Nellhov.

– Jag mår jättebra. Livet är tillbaka. Jag är delaktig i mitt eget liv, jag ser det inte bara passera, säger hon.

För Ann-Sofie Nellhov var vägen lång till att få en läkare att skriva ut Liothyronin. När hon besökt vårdcentralen ett flertal gånger utan att få hjälp sökte hon sig till slut till sociala medier för att få stöd från andra drabbade. Där fick hon tips om den privatläkare hon nu går till. Namnet på läkaren fick hon efter att ha lovat att hon inte skulle ge det vidare.

– Man skriver inte ut läkarnas namn i ett socialt forum, då kan det vara någon som ser till att läkarna blir stoppade på ett eller annat sätt. Och vi vill ha kvar de här läkarna.

Ann-Sofie Nellhov beskriver en "undre värld" på internet, där patienter ger varandra tips på mediciner och doseringar. Många blir så desperata att de självmedicinerar.

– Det är väldigt, väldigt många som "beställer hem det", och då blir det ju smugglat. Det är absurt. När det finns vård att få så ska man ju inte behöva bli olaglig. Man ska inte behöva begå ett brott för att må bra.

Idag mår Ann-Sofie Nellhov bättre och har återvänt till arbetslivet. Hon råder andra i samma situation att stå på sig och inte ge upp.

– Tro på dig själv. Sök upp grupper och få stöd från andra med samma problem.