funktionsnedsättning

Emmas svaga muskler men starka psyke

2:54 min

Emma Jönsson gästar mig idag. Hon är en ung stark tjej som föddes med diagnosen SMA. Hon kommer att berätta om muskelhjälpen.se där hon vill hjälpa andra med samma sjukdom och hur det är att leva som funktionsnedsatt, med ständing assistanshjälp i dagens samhälle.

Vad är SMA

Spinal Muskel Atrofi (SMA) är en neuromuskulär sjukdom som orsakar muskelsvaghet.

Normalt så drar muskler ihop sig och flyttar delar av kroppen när signaler från hjärnan passerar genom ryggmärgen genom framhornscellerna. Varje framhornscell är ansvarig för att skicka signalen vidare via andra nerver till musklerna. Vid SMA är det något fel på framhornscellerna. Alla nervimpulser från hjärnan till musklerna skickas inte vidare, och detta får till följd att musklerna försvagas och förtvinar (atrofi).

SMA påverkar de muskler som används för frivilliga muskelaktiviter som exempelvis att krypa, gå, hålla huvudet och svälja. Det påverkar de närmaste musklerna i första hand, i det här fallet alltså de som är närmast bålen. Ofta är svagheten större i benen än i armarna. Darrningar i tungan, kallad tung-oscillation, kan förekomma hos patienter med typ I och vissa med typ II. Känseln är opåverkad liksom intellektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.